Jakten på den gode spätburgunderen

Vi har i lengre tid jaktet på en skikkelig god spätburgunder. Med interesse for burgundere og mye tid tilbrakt i Baden, har det vært et naturlig spor å følge. Spätburgunder er det tyske navnet på pinot noir-druen og Baden er den regionen i Tyskland som produserer mest pinot noir. Jakten på det gode eksemplaret har likevel vist seg å være frustrerende, kostbar og ganske så resultatløs. Grunnen kan oppsummeres med ett ord: eik.

Et overveldende flertall av spätburgunderne vi har smakt har vært overeikede og upresise, eller for å si det på godt norsk: de har vært skikkelig kjipe. Avstanden er lang til de transparente og elegante vinene man lager av pinot noir-druen i Burgund.

Arealet dyrket med pinot noir i Tyskland er doblet de siste 20 årene. Tyskerne er stolte av spätburgunderne sine og vinene selger godt på hjemmemarkedet til høye priser. Det kan virke som om eik er et salgsargument i Tyskland. Det er ikke lov å skrive på fremsiden av flasken at vinene har vært lagret på eik, men det er påfallende hvor ofte etiketten har tegninger av tønner eller bokstaven «B» for barrique. Opptil 3 tønner har blitt observert på en og samme etikett! 🙂

Spätburgunderdruer

For noen år siden fantes det ikke en eneste tysk rødvin på Vinmonopolet, men i det siste har det dukket opp flere og flere eksemplarer. Vi har ikke smakt mange av disse, men to fra Friedrich Becker vekket interessen. Vinene fra Becker skiftet nylig årgang og fikk rosende omtale i siste nyhetsbrev fra Vinforum. Er det på tide å gi spätburgunder en ny sjanse?

Friedrich Becker x 2

Friedrich Becker Spätburgunder 2009

Røde bær og urter på lukt, lite eik. Nokså sødmefull frukt i munnen. Har en del syre, men føles litt plump. Ikke mye tanniner, men de er litt for tørre for vår smak. Innbyr ikke til neste slurk på samme måte som en god regionalburgunder.

Friedrich Becker Spätburgunder «B» 2008

Mørkere aromaer og mer spennende på lukt. Ikke for mye eik. Gir et friskere preg i munnen og har en retning gjennom smakskurven som den forrige mangler. Fin frukt hele veien og behagelige tanniner. Overraskende god og den beste spätburgunderen vi har smakt så langt. En slurk inviterte til neste og flasken ble snart tømt 🙂

Endelig har vi funnet en god spätburgunder og vi sier som tyskerne: zum Wohl!

Dette innlegget ble publisert i Drikke, Vin. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s