Herlig honning

Vil du ha tre hundre årsverk for en femtilapp? Da bør du begynne å kjøpe honning.

Det finnes mange sorter: Lynghonning, bringebærhonning, akasiehonning og så videre. Aksjonsradiusen til biene er begrenset, så ut fra plasseringen av kuben kan man styre hvor nektaren blir hentet fra.

Nektaren inneholder sukker, men også aromastoffer og fargepigmenter. Det er disse som gjør at honninger kan bli så forskjellige.

Honningtavle – her samles honningen når den er ferdig

En morsom detalj er at biene forteller hverandre hvor det er mye blomster. Når en bie kommer tilbake til kuben med nektar, gjør den noen dansende bevegelser som forteller de andre biene hvor den har hvert og om det er mer å hente i samme retningen. Slik samarbeider biene for å finne de beste områdene rundt kuben.

Honning er ferdig fra naturens side, alt vi trenger å gjøre er å få den ut av honningtavlene. Når honningen skal utvinnes brukes som oftest pressing eller sentrifugering. Jo varsommere honningen behandles, desto bedre blir sluttresultatet.

Vi har smakt oss gjennom tre honninger fra norske småskalaprodusenter:

Sommerhonning fra Røisilien bigård

Nektaren er samlet fra sommerblomster og villbringebær på Øvre Romerike. Nesten hvit på farge. Blomsterlig lukt. Mild, delikat og litt syrlig på smak. En nydelig honning i en lett stil.

Honning fra villbringebær og sommerblomster

Lynghonning  fra Røisilien bigård

Nektaren er samlet fra lyngblomster i Trysil og Femundsmarka. Lys brun på farge. Kraftigere enn sommerhonningen både på lukt og smak. Likevel mildere enn enkelte andre lynghonninger (se under). Av de to fra Røisilien, er det sommerhonningen vi kommer til å huske best.

Honning fra lyngen i villmarken

Lynghonning  fra Toft-Eriksen, Tretten

Den mørkeste av de tre honningene og også den kraftigste. Litt kornete konsistens. Lang og intens ettersmak. Fin dersom man ønsker en kraftig honning.

Lynghonning fra Toft-Eriksen

Vil du ha to ytterpunkter, så kjøper du sommerhonningen fra Røisilien og lynghonningen fra Toft-Eriksen. Røisilien sin honning får du på Bondens marked, mens Toft-Eriksens selges av Røtter på St. Hanshaugen. Og husk: Kjøper du 250 gram honning, så har du sikret deg resultatet av tre hundre bie-årsverk. Dersom én bie skulle stått for innsamlingen aleine, ville den ha måttet fly en distanse tilsvarende en og en halv gang rundt jorden. Resultatet av denne innsatsen får du for en femtilapp. Bedre deal skal du lete lenge etter…

Kilder:
The Oxford Companion to Food (Alan Davidson)
Zingerman´s Guide to Good Eating (Ari Weinzweig)
McGee on Food and Cooking (Harold McGee)

Dette innlegget ble publisert i Mat. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s