Roland Rittman (MAD Foodcamp)

Roland Rittman er en spennende fyr. Han kan smykke seg med den heller uvanlige yrkestittelen sanker. Gjennom firmaet Jordnära selger han vekster fra naturen til restauranter i hele Norden.

Roland Rittman begynte med å selge sopp på torget i Lund. Hvis han hadde noe igjen ved slutten av torgdagen pleide han å oppsøke restauranter i nærheten for å forsøke å selge restene til halv pris. Etter hvert ble restaurantmarkedet det viktigste. Han har underveis utvidet sortimentet og selger nå alt hva som finnes av spiselige vekster til restauranter i hele Norden. I Norge leverte Rittman en periode til Elvebredden og Balthazar, nå leverer han bare til Maaemo (i hvert fall gjorde han det til vårmenyen 2011).

Rene Redzepi, hovedmannen bak Noma, sier at en helt ny verden åpnet seg da han traff Roland Rittman for første gang. Gjennom kontakten med Noma har Rittman blitt en slags bakmann for utviklingen av det nordiske kjøkkenet. Han virker både forundret og stolt over rollen han har fått.

MAD Foodcamp i København holdt Rittman et lite foredrag om «Gjenfødelsen av den nordiske sankerkulturen». Rittman påpekte at tittelen var misvisende siden den nordiske sankerkulturen har overlevd hos grønlenderne og samene. For resten av Norden gjelder likevel at mye kunnskap om naturens ressurser har gått tapt. Rittmans virksomhet har vært med på å vekke opp igjen de gamle tradisjonene. Et lite tips fikk vi også med oss: Skal man selv ut å sanke er det viktig å oppbevare fangsten kjølig. Dersom man sørger for kald oppbevaring og lagrer vekstene i kjøleskap når man kommer hjem, kan det meste holde en ukes tid.

Vi ble i hvert fall inspirert til å finne frem floraen og legge ut på skattejakt i Nordmarka!

Roland Rittman med et lite utvalg av sortimentet

Fri urtebar hos Rittmann på MAD Foodcamp

Dette innlegget ble publisert i Mat, Selvberging. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s