Høydepunkter fra Relæ og Geranium

Da vi nylig var i København spiste vi ikke bare på Noma, men også på Relæ og Geranium. Måltidene brente seg ikke fast i minnet i like stor grad som lunsjen på Noma, men her kommer noen høydepunkter.

Først en herlig liten starter fra Relæ:

«Slik porrer, rasp og sennep». Purre som var varmebehandlet slik at den var mør og søt, dekket av sennepsmajones og rullet i brødsmuler. Røttene hang på og fungerte som håndtak. Mmm, tror jeg kunne spist ti av disse!

Desserten på Relæ var også en vinner:

«Blåbær, kokos og sort peber». Fascinerende dessert som verken var sødmefull eller kaloririk. Is og blåbær med sort pepper dekket av et lag med kokosflak. Blåbærene var av hagebærtypen og var nokså syrlige, pepperet ga en fyldig peppersmak uten å bli for sterkt. Vinen var en musserende rosè fra Loire med litt restsødme: «Bullées rosé» NV fra Maisons Brûlées. Aromaene fløt i hverandre og i ettersmaken kunne man ikke si hva som kom fra vinen og hva som kom fra maten, et godt tegn!

På Geranium prøvde vi oss på grønn meny (vegetar) og saftpakke. Et fellestrekk ved rettene på Geranium var at de var visuelt perfekte. Her var det millimeterpresisjon og ingen tilfeldige vinkler!

«Kål og syltede porreblomster». Blomkålpuré, stekt blomkål, skiver av rå blomkål og en klassisk beurre blanc med syltede purreblomster. Nydelig å se på og nydelig å spise!

«Skovsvampe. Stilke og lun æggeplomme». Igjen slående vakkert. I midten en lun eggeplomme, rundt ligger kantareller og morkler, under en tynn og svært syrlig terrin med sopp og trøffel. Den syrlige terrinen balanserte den jordlige og rike smaken fra resten av ingrediensene. En herlig høstrett! Her var drikken nærmest en integrert del av retten: Vi fikk «svampesaft», rett og slett en saft laget på sopp. En spesiell og positiv opplevelse.

«Mælk på mærkverdige måder». Variasjoner på melk, utrolig kult konsept! Fra den brune lille kulen mot høyre: Kondensert melk (karamellisert), drenert tykkmelk (syrlig), melkeis (mild og ikke så søt), melkeskum (drikkemelkaktig), melkekake, tørrmelk (ikke pulver, mer som krystaller med melkesmak). Under: Klarnet kjernemelk med vanilje. En gjennomgang av noen av melkens utallige muligheter og en super dessert!

Ekstradesserten vi fikk var også en perle: Fløtepudding med en topping av blant annet eple, bladselleri, stangselleri og agurk. Desserter blir så utrolig mye mer interessante når man bringer inn grønnsakselementer. Ja takk til mindre sukker og mer grønnsaker i desserter!

Det var en interessant erfaring med saftmeny til maten. Parametrene for matching blir endret og nye muligheter dukker opp. Man kan for eksempel dra sauseelementer opp fra tallerkenen og over i glasset, slik det var gjort med soppsaften. En ting vi oppdaget underveis var at vi stadig måtte minne oss selv på å drikke saften til maten. Det er nok unektelig slik at alkoholen i vin gjør at lysten på neste slurk kommer raskere. Det var dessuten en uvanlig følelse å være klinkende edru gjennom et langt måltid. Det er ikke kun sånn at alkoholen sløver, alkoholen gjør også at man blir mer tilstede i øyeblikket og mer mottagelig for sanseinntrykk. Med en riktig dosert vinpakke til maten, får man alkoholens positive effekter uten for mye av de negative. Saft var en interessant erfaring, men kanskje ikke noe vi kommer til å velge hver gang vi får sjansen…

Og etter grønn meny ble balansen gjenopprettet med et par av disse på vei hjem til hotellet:

Dette innlegget ble publisert i Mat, Restauranter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s