Betegilde

Et av årets prosjekter i parsellen har vært å dyrke ulike sorter beter. På tross av dårlig oppfølging, har betene klart seg overraskende bra. Vi kunne nylig høste inn en fin avling med rødbeter, gulbeter, hvitbeter og polkabeter.

Betene er nå plassert i kasser med sand i kjelleren. Forhåpentligvis vil de holde seg utover høsten og kanskje også vinteren.

Rødbeten er selvfølgelig den mest kjente og lettest å få tak i på butikken, men selv har jeg blitt forelsket i gul- og hvitbeten. Alle betene har den samme grunnsmaken (i rødbeten en fremtredende “jordlighet”), men den blir mildere ettersom fargen går fra rødt til hvitt. De lyse betene har vært nydelige til fisk.


Her kommer et par beteimprovisasjoner vi har vært fornøyde med:

Breiflabb med gule og hvite beter

Du trenger: Breiflabb, gul- og hvitbeter, trompetsopp (evt. kantarell eller annen smaksrik sopp), god rømme (vi bruker helst Avdem sin).

  • Skjær breiflabben i porsjonsbiter.
  • Dypp fiskebitene først noen sekunder i kokende vann (for å drepe evt. bakterier i overflaten) og la dem deretter trekke i vann som holder ca. 65 grader (da blir fisken gjennomkokt samtidig som den beholder saftigheten).
  • Kutt betene i ca. 2 mm skiver og surr dem i godt smør.
  • Fres soppen, krydre med salt og pepper, hell over rømme og la det koke litt inn. Tilsett evt. litt revet sitronskall for å gjøre sausen friskere.
  • Legg det hele på tallerkenen, for eksempel breiflabben i midten av en sandwich av gule- og hvite beter med rømmesaus ved siden av.
  • Godt med en hvit burgunder til.

Grønnsakspakker med rødbeter (for eksempel til lam)

Du trenger: Rødbeter, løk, poteter, gresk fetaost, friske urter, olivenolje.

Kutt rødbeter, poteter og løk i ca. 2 mm skiver, legg i aluminiumsfolie med litt olje, dryss til slutt litt friske urter og fetaostbiter over (vær forsiktig med fetaen dersom du vil ta hensyn til vinen). Folien lukkes til pakker og stekes på grillen eller i ovnen til rødbetene og potetene er møre (det tar en stund, så begynn i tide).

Dette innlegget ble publisert i Mat, Oppskrifter, Selvberging. Bokmerk permalenken.

Ett svar til Betegilde

  1. Beter gir så fin farge til mat synes jeg 😀 Kan ikke si jeg husker helt hvordan det smaker, men elsker utseende. Må vel kanskje snart smake det igjen 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s