Østers – et møte med havet

Østers har ikke alltid vært luksusmat. Før i tiden krydde det av østers langs kysten og østersen var en viktig næringsressurs for folk flest. For mye innhøsting og kaldere vanntemperaturer førte etter hvert til at bestanden ble redusert. Nå har alle glemt østersen og vanntemperaturen er på vei opp igjen, så det er gode tider for den som har dykkermaske og våtdrakt tilgjengelig. Kanskje ligger smaksopplevelsene og venter i en vik nær deg?

Østersen trives på grunt vann på steder der vanntemperaturen blir høy om sommeren. Vi studerte sjøkartet og traff blink på første forsøk! Kanskje hadde vi flaks, men vi har også hørt fra andre at østersen er lett å finne. Nå har vi vår egen lille østerspoll og gleder oss til å dra tilbake når suget etter sjømat melder seg.

Den norske østersen er av den aller gjeveste sorten, kalt europeisk flatøsters eller «Ostrea edulis» på fint. Østers kan tilberedes på mange måter, men for å få et ufiltrert møte med havet nytes den best naturell. Den klassiske matchen er østers og Chablis: Chablis lukter østers og østers lukter Chablis. Når du har spist en østers og tatt en god slurk Chablis, vet du ikke hvilke aromaer som kommer fra østersen og hvilke som kommer fra vinen. Det hele går opp i en større enhet: essensen av Hav.

Oppdrett av østers har også en lang historie i Norge. Det finnes spor av østersdyrking helt tilbake på 1600-tallet. I den fantastiske dokumentaren «Å seile sin egen sjø» kan man følge en av de siste østersdyrkerne fra den eldre garde og se hvordan han jobber i en gammeldags østerspoll på Vestlandet. Næringen døde nesten helt ut før den har fått en etterlengtet oppsving den siste tiden. Nå har særlig østersen fra Bømlo blitt kjent for sin gode kvalitet. På butikken er det ofte stillehavsøstersen som selges, men kanskje blir det snart lettere å få tak i norsk flatøsters også? Hvis ikke er det bare å finne frem dykkermasken og legge på svøm!

(NB: Pass på at det ikke er forurenset vann eller oppblomstring av giftige alger der du henter skjell. Kvaliteten er aller best om høsten og på vinteren.)

Referanser:

Dette innlegget ble publisert i Drikke, Mat, Selvberging, Vin. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s