Høy på høy

Hvorfor er det bare dyrene som skal få godsakene? Lukt på litt nyhesjet høy og la deg forføre du også.

MAD Foodcamp i fjor høst var det mulig å lukte på 40 ulike typer høy som var med i kåringen av Danmarks beste. Hoveddommeren var en ku, men alle andre kunne også være med å stemme. Det var slående hvor variert høyet luktet. Høyets aroma preges i stor grad av artsmangfoldet i engen det kommer fra. Høyet fanger sommeren og lar oss bevare noen av aromaene for høsten og vinteren. De beste høyprøvene luktet så fantastisk at det var vanskelig å gå videre. Det var nesten så man misunte kuene som skulle få spise herligheten etterpå.

Siden magene våre ikke er særlig tess til å fordøye høy, er kunsten å ta med seg aromaene fra høyet over i andre ingredienser. Vi har gjort noen forsøk og her er de foreløpig mest vellykkede:

Høyolje

Press sammen litt høy i en eller annen beholder. Hell over rapsolje. La blandingen stå i kjøleskapet og vend om på høyet en gang i blant. Etter en ukes tid siles høyet av med en finmasket sikt. Oljen oppbevares best på en flaske i kjøleskapet.

Høyis

5 dl økologisk lettmelk
3 dl fløte
75 g sukker
4 eggeplommer
Høy

Bland 4,5 dl lettmelk, 0,5 dl fløte og 50 g sukker i en kjele. Tilsett en god neve høy og varm opp til ca. 75 grader (høyere temperatur gir melken grøtsmak). Trekk kjelen av varmen og la blandingen stå under lokk i ca. 30 minutter. Sil så av høyet gjennom en finmasket sikt. Høyet har sannsynligvis trukket til seg litt av melken. Erstatt mengden som har forsvunnet slik at du igjen har ca. 5 dl væske til sammen. I en annen bolle piskes 4 eggeplommer lett med 25 g sukker (50+25g sukker gir en is med moderat sødme). Hell gradvis høymelken over i eggeplommene under omrøring. Når høymelken og eggeplommene er blandet, settes det hele tilbake på varmen. Målet er å få blandingen til så vidt å tykne, jeg stoppet ved ca. 85 grader. Hell så 2,5 dl fløte i en bolle som ligger nedkjølt i isvann. Hell eggeblandingen forsiktig over i den kalde fløten under omrøring. La det hele kjøle seg ned før du setter blandingen i kjøleskap natten over. Kjøres i ismaskin neste dag.

Både høyoljen og høyisen fikk en ren og intens smak av nyhesjet høy. Selv den mest kresne ku ville rautet av begeistring!

PS: Hvis du ikke tilfeldigvis kjenner en hesjende bonde, kan du kjøpe høy i dyreforretninger. Der selges det ofte i små sekker som kaninfôr. Vi er strålende fornøyd med «Norsk fjellhøy» fra O. Tveiterås i Samnanger.

Dette innlegget ble publisert i Mat, Oppskrifter. Bokmerk permalenken.

4 svar til Høy på høy

  1. Kult, spennende, og samtidig utradisjonelt på noe så tradisjonelt som høy.
    Fikk virkelig lyst til å være ku nå

  2. Silje sier:

    (H)øy! Eg lærte å lage Høne i hø (Høne i høy) av min danske venn og matnerd i vår. Interessert? 🙂

  3. Hedda sier:

    Så spennende! 🙂 Har aldri tenkt på det før, men da jeg leste fant jeg jo frem mange dufter av sommer, gress og høy (?) fra hukommelsen. Innhalerer gjerne neste gang jeg er på besøk! Også var det godt å høre at det ikke var Smilla som hadde skiftet beite.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s