I himmelen med Maaemo

Våren 2011 spiste vi to fantastiske måltider på Maaemo. Det var skjellsettende opplevelser. Nå var det på høy tid med gjenbesøk og her kommer inntrykkene fra to nye magiske kvelder i Schweigaardsgate 15 B.

Det er nå enda flere servitører og serveringen flyter sømløst med perfekt koreografi. Et hvert behov blir dekket før man selv har rukket å savne noe. Antallet appetittvekkere har økt. Selv om det er ti retter på menyen, er det nå ca. 25 serveringer totalt. Belysningen er forbedret, tidligere ble bordene nokså mørke utover kvelden. Lyssettingen fungerer veldig bra: hvert bord fanges i en lyskjegle ovenfra, mens resten av lokalet forblir i halvmørket. Maten og drikken får dermed det sylskarpe fokuset de fortjener!

Maten på Maaemo er grønnsaksorientert og det lille som er av proteiner spiller ofte en birolle. For eksempel handler «Kamskjell & aske» mye mer om selleri enn om kamskjell. Tradisjonelt sett «enkle» ingredienser heves frem og overrasker. Den naturlige sødmen i rotfrukter utnyttes på fascinerende vis, for eksempel i sellerirotkremen eller serveringen som simpelthen er langtidsstekt gulrot. Brente elementer henter frem et nytt toneregister i grønnsakene, for eksempel i løken, kålen og hvetegresset. Råvarekvaliteten er alltid ekstraordinær, her smaker alt som om det kommer rett opp fra jorden. Maaemo illustrerer hvilke fantastiske muligheter som finnes i den norske naturen og i det norske landbruket. Maten er frisk, ren og med et aromatisk løft av urter og andre ville vekster. Det er slående vakkert og legendarisk godt!

Det gir likevel ikke mening å snakke om maten alene. På Maaemo er maten og drikken likeverdige partnere som spiller på lag og hever hverandre. Mitt livs beste mat- og vinmatcher har jeg utvilsomt fått på Maaemo. Fra det siste besøket er det særlig tre etterfølgende serveringer som har brent seg fast i minnet: «Fenalår & breiflabb fra Tromsø» med Viré-Clessé 2009 fra Lafon, «Jordskokk fra Korsvold» med Fronholz Pinot Gris 2010 fra Ostertag og «Grillet hvetegress & hylleblomst» med Ürziger Würzgarten Auslese 1998 fra Joh. Christoffel Jr. For en trio, man trenger bare ett ord: Perfeksjon!

Vi fikk prøve to ulike viner til «Jordskokk fra Korsvold» noe som var en svært interessant opplevelse. I tillegg til pinot grisen fra Ostertag, fikk vi en Vin jaune 2005 fra Tissot. Vin jaunen spilte på lag med soppen, mens pinot grisen brakte jordskokken i fokus. Det var som å se et vakkert landskap med to helt forskjellige lyssettinger. Fascinerende var det også hvordan teksturen i eggeplommen og den bløte purren i «Brent purre med beinmarg» spilte på lag med den oljete teksturen i den matchende vinen (Saint-Peray 2011 fra Domaine du Tunnel). Maaemo er utvilsomt i forskningsfronten når det gjelder kombinasjonen av mat og drikke! En servering på Maaemo er som en perfekt sfære, en fullkommen helhet der ingenting stikker ut.

Hvilken lykke at vi har Maaemo i Oslo! Noe av det viktigste i restaurantverdenen foregår rett under nesene våre. Så gjør deg selv en tjeneste: Skaff deg bord på Maaemo du også!

Hummer med gulrot fra Korsvold gård

Våre tidligere besøk på Maaemo er beskrevet her og her.

Dette innlegget ble publisert i Mat, Restauranter. Bokmerk permalenken.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s